STRIJKMOLEN D

Moestuin

"Gelukkig zijn we voor ons eten niet afhankelijk van de moestuin, want dan zouden we verhongeren."


Bij een molen hoort een moestuin, daar waren we het al gauw over eens. Waarschijnlijk waren al vele vorige bewoners ons voorgegaan in het aanleggen van een tuin waarin zoveel mogelijk verschillende groenten groeiden.

Erg veel ervaring in het (moes)tuinieren hadden we niet, maar om ons heen waren er vele anderen die kennis en zin hadden om ons met raad en daad terzijde te staan.

Het begin: In april 2005 plantten we rabarber, plantuitjes, pootaardappelen en wat kruiden in onze moestuin onder begeleiding van Afra en Jan van Wonderen. Samen hadden die al heel wat jaren moestuinervaring.

Al gauw werden we gegrepen door het idee om zoveel mogelijk verschillende groenten te gaan laten groeien. Niet gehinderd door al te veel kennis gingen we aan de slag. We ontdekten dat er vele kapers op de kust waren. Slakken, duiven, woelmuizen en nog heel veel kleine beestjes genoten mee van onze groenten. Dat was wel even wennen, maar elke keer dat we 'uit de tuin' aten, voelde dat als een hele prestatie.

De volgende stap was de aanschaf van een kas. Dat verlengt het seizoen en je kunt er lekker in zitten. Het had wel wat voeten in de aarde, maar daar was hij dan: een mooie plek om lekker te rommelen en uit de wind en de regen te zitten! (Meer lezen over onze kas...)

Na een aantal jaar besloten we ook het laatste stuk asfalt te verwijderen en nog een groot stuk moestuin extra te creëren. Met vereende krachten werden er weer een container met asfalt gevuld en vervolgens het gat opgevuld met tuinaarde. Nu hadden we een flinke lap grond om van alles te verbouwen.

Op het molenerf lag nog het asfaltpad wat vroeger de molenkade was. (Meer lezen over de Molenkade...) Het lag aan het water en in de zon. Het leek ons een goede plek voor een moestuin. Na met veel hard werken het asfalt (en heel veel oude puin) vervangen te hebben voor tuinaarde konden we aan de slag.

Naarmate we meer ervaring kregen, veranderden ook onze wensen en ideeën. Sommige groenten bleken we vrijwel nooit te eten, sommige groenten waren zoveel werk dat we vonden dat we ze beter konden kopen en sommige groenten deden het gewoon niet lekker in onze tuin. In de loop der jaren hebben we van alles geprobeerd en allerlei veranderingen in de tuin aangebracht. Maar de magie van het elk jaar opnieuw beginnen en langzaam de moestuin weer vol met groenten te zien, dat is niets veranderd.

Onze moestuin in alle seizoenen