STRIJKMOLEN D

De moestuin in de zomer

"Volop genieten van de gulheid van de zomer."


De lente gaat geleidelijk over in de zomer. Het is hard werken in de moestuin, maar er valt ook veel te genieten. Er is volop keuze, want alles groeit en bloeit. De groenten blijven maar komen en zowel de vogels als de mensen genieten van onder andere doperwten en tuinbonen.

Niet altijd is het zonnig, maar van de luchten boven de moestuin genieten we bijna elke dag.

De uien zijn halverwege de zomer klaar. Eerst moet het loof geknakt worden om uit te drogen, dan kunnen ze geoogst worden, waarna de uien nog moeten drogen om ze goed te kunnen bewaren. Wij kweken naast rode en gele uien, ook nog sjalotten.

In de kas groeien de tomaten-kanten hoger en hoger, tot ze bij het dak van de kas aankomen en wij ze aftoppen. Dan gaan ze tomaten produceren. De lekkerste die er maar zijn. Zoet en smaakvol. Zo koop je ze niet in de winkel. Vaak zijn ze nog warm van de zon. Buiten de kas tomaten kweken gaat iets moeizamer. Ze worden pas veel later rijp en vaak opgegeten door beestjes.


Één van de leukste activiteiten in de moestuin vinden we de aardappeloogst. Niets is zo leuk als de schat opgraven die is ontstaan uit de pootaardappel die er in het voorjaar in de aarde gestopt is. En dan zijn ze nog heel erg lekker ook!

Courgettes zijn ook heel gemakkelijk te kweken. Je moet ze wel plukken als ze nog klein zijn, want groot smaken ze lang niet zo lekker. Het enige wat je er dan nog van kunt maken is soep. Soms blijkt er toch eentje gemist te zijn en is die flink groot geworden! Je moet vooral niet te veel planten neerzetten, want er komen altijd meer courgettes aan dan je dacht en je vrienden en familie hebben ook snel genoeg....