"Strijkmolen D is een achtkantige met riet gedekte binnenkruier."
Er zijn heel wat indelingen te bedenken voor molens.
Eén manier is om te spreken van binnen- en buitenkruiers, naar de plaats waar de kap op de wind gezet wordt. Binnenkruiers zijn ook altijd bovenkruiers, omdat het kruien in de kap gebeurt. Verreweg de meeste binnenkruiers staan in Noord-Holland. Toen het buiten kruien bijna tweehonderd jaar later werd uitgevonden, werden overal de molens omgebouwd, behalve hier.
Verder is het een door wind aangedreven watermolen in tegenstelling tot de door water aangedreven molens. En voor een water pompende molen was het niveauverschil wat hij overbrugde niet zo groot. Vandaar de naam strijkmolen: hij 'streek' als het ware het peilverschil weg. Dat zijn dus al vier namen voor deze molen. Tenslotte, om hem te onderscheidden van de buren, noemden ze hem vanaf de negentiende eeuw D.
24,40 meter
62 rollen
3150 bossen
Hij is gebouwd in de zeventiende eeuw, deed mee aan het ontstaan van de polders, zag het stoomtijdperk opkomen en verloor zijn functie in de twintigste eeuw. Nu, in de éénentwintigste eeuw, worden molens weer steeds meer gezien als een deel van de Nederlandse traditie en iets om trots op te zijn. Ontdek meer...