STRIJKMOLEN D

De moestuin in het voorjaar

"In de lente is de moestuin nog een leeg canvas."


Het voorjaar is het seizoen van de hoopvolle verwachtingen. Alles is nog mogelijk. De plannen zijn gemaakt. Het zaaien gaat beginnen. Eerst moet er heel veel opgeruimd. Al het onkruid wat zich in de winter heeft verzameld in de moestuinbedden, moet worden verwijderd. De aarde wordt klaargemaakt om te gaan zaaien..

De zaaibak in de kas wordt gevuld met potaarde. Veel planten worden in de kas gezaaid en wanneer ze wat groter zijn, planten we ze uit in de moestuin.


De tomaten- en peperplanten zaaien we aan het einde van de winter in bakken die we op de vensterbank zetten. Om te ontkiemen hebben ze wat meer warmte nodig dan er op dat moment in de kas is. Als de plantjes wat groter zijn, in het begin van het voorjaar, kunnen ze iets beter tegen de kou en verhuizen ze wel naar de kas.


Dan warmt langzaam de aarde op en kunnen we ook buiten zaaien. Snijbiet, rode biet, aardappel, wortel, tuinboon, sla en nog veel meer. In de forceerpotten, die we in de winter over een deel van de rabarberplanten hebben neergezet, zien we de rode rabarberstengels met weinig blad. Een echte delicatesse!

Tegen het einde van april komt opeens de eerste asperge boven de aarde. Omdat we de planten niet bedekken met aarde, worden het groene asperges.