"In de kas is het heerlijk toeven."
De aanschaf van een kas is één van de beste beslissingen die we gemaakt hebben. We hadden niet gedacht daar zo veel plezier van te hebben.
In de winter staan hier de planten die de koude niet zo prettig vinden. Het scheelt maar een paar graden, maar meestal is dat genoeg om te overleven. Onze laurier boompjes in pot, bijvoorbeeld. Of de citroenverbena, waar we van de geoogste blaadjes, verveine thee schenken.
In het voorjaar kun je hier al gauw zitten. Droog, uit de wind en in het zonnetje kun je het nieuwe groen van de lente zien ontstaan.
Zodra het de tijd is om de eerste plantjes te zaaien, doen we dat in de hangende kweekbak. Sommige planten groeien hier tot we ze oogsten. Bijvoorbeeld radijsjes en pluksla. Andere planten verplaatsen we naar de tuin zodra ze groot genoeg zijn en de grond voldoende is opgewarmd.
Als het hoogzomer is, is het meestal te warm om in de kas te zijn. We beperken dat dan tot de vroege ochtend en laat in de middag. Het raam in de kas gaat vanzelf open als het te warm is en we laten de deur de hele dag open. Als het heel warm is gieten we water op de vloer. Zo krijg je het iets koeler en de luchtvochtigheid neemt toe, wat fijn is voor de planten.
De tomatenplanten doen het fantastisch onder deze omstandigheden. Zelfgeteelde tomaten smaken zoals geen andere...
De tijd om alles weer op te ruimen en schoon te maken is de herfst. Alle aarde moet uit de bakken en het glaswerk moet afgelapt. Toch zijn er ook dan dagen dat het heerlijk is om in de kas te zitten. Sinds we er lampjes op zonnecellen in hebben gemonteerd, kunnen we er zelfs zitten als het donker is.