STRIJKMOLEN D

De moestuin in de herfst

"Herfst: het ene groeiseizoen langzaam afsluiten en alvast voorbereidingen treffen voor het volgende."


De laatste jaren hebben we in de herfst een paar groenten die we laten overwinteren. Er staat meestal nog prei, palmkool en spruitbroccoli. Dat overleeft de meeste kou, alhoewel we voor het gaat vriezen de prei oogsten.

Er moet heel wat opgeruimd worden, voordat de moestuin de winter in kan.

In de kas moet de potaarde die gebruikt is, weggehaald en op de composthoop gegooid. Alles moet schoongemaakt ter voorbereiding van het opslaan van de potplanten die in de (onverwarmde) kas gaan overwinteren. We hebben laurier, citroenverbena en wat geraniums die de ergste winterkou niet overleven en dus net iets warmer staan in de kas.

Verder worden de knotwilgen geknot en de hondsroos iets gesnoeid om de hoogte in toom te houden. Alleen de bovenkant, want aan de zijkant zitten de struiken vol met rozenbottels. Het loof van de aspergestruiken sterft langzaam af.

De herfst is ook de tijd waarin we alvast wat veranderingen aan brengen voor het volgende jaar. Sommige vaste planten worden verplaatst naar een plek waar ze het misschien beter doen of ze worden vervangen door nieuwe als ze hun beste tijd hebben gehad.

De moestuinbedden laten we meestal met rust. Er groeit wel flink wat onkruid, maar dat halen we aan het eind van de winter, voordat het groeiseizoen weer begint, weg. Anders moet je gedurende de winter blijven wieden en daar hebben we geen zin in. Het riet aan de waterkant wordt gemaaid en weggehaald. Zo proberen we het riet gezond te houden en de haagwinde iets te beteugelen. Met zeer matig resultaat!