STRIJKMOLEN D

Weer  


"Weten uit welke hoek de wind waait."



Als molenaar ben je steeds bezig met het weer. Als je de vang licht, geef je de molen over aan de weersomstandigheden. Het is dus begrijpelijk dat in de opleiding tot molenaar, het weer een belangrijk onderdeel is. Immers niets is zo veranderlijk als het weer. Gevaren voor de molen zijn niet denkbeeldig en moeten tijdig waargenomen worden.

Op en bij de molen beleef je alle weersverschijnselen intens. Strijkmolen D staat gelukkig bijna helemaal vrij en dus kan je van alle kanten de lucht zien. De wolken zijn altijd anders en vervelen doen ze ons nooit. Vaak zeggen ze wat voor weer er op komst is.

Wind

Onweer

Buien

Het weer hou je in de gaten door naar buiten te gaan. Dat deden vroeger de molenaars ook. Pas dan zie je de wolken, voel je de wind en ruik je de regen.

Als hulpmiddel om zelf het weer te voorspellen hadden molenaars eerst een zogenaamd donderglas en wat later een barometer. Strijkmolen D kreeg deze barometer van de vereniging De Hollandsche Molen toen het nieuwe riet erop zat. Dit is de goede gewoonte na de afronding van een groot restauratieproject.

Tegenwoordig weet men wat voor weer het wordt, door de weersvoorspellingen van iemand anders, die meestal ver weg is, te bekijken op de televisie of te lezen op de mobiele telefoon. Daardoor is de goede gewoonte om elke dag even op de barometer te tikken om te kijken welke kant het wijzertje op gaat, (bijna) iets van vroeger geworden.

Dit zijn de barometerstanden van zondag 9 februari 2020. Het was de dag van de eerste zware storm van het jaar; men noemde deze storm Ciara.

12.22

22.15

Wolken

Seizoenen

Klimaat