"Bij buien niet kruien."
Een molenaar is altijd waakzaam bij het vermoeden dat een bui in aantocht is. Eén van de verraderlijke dingen van een bui is dat het vaak gepaard gaat met windstoten. Verder kan een bui heel plotseling ontstaan. Een kleine stapelwolk kan in extreme gevallen binnen een half uur uitgroeien tot een zware onweersbui met wolkbreuken en hagel.
Geen wonder dat in de weercursus, die onderdeel is van de opleiding die het Gilde van Vrijwillige Molenaars nu al bijna vijftig jaar verzorgt, het voorspellen van een bui flink de aandacht heeft.
Het gezegde "Bij buien niet kruien", slaat op het tijdelijk veranderen van de windrichting tijdens een bui. Bij elke bui die vlak langs de molen trekt kan de wind tijdelijk naar de molen toe waaien, ongeacht de heersende wind die dag. Als de bui voorbij getrokken is, zal de wind teruggaan naar de oorspronkelijke richting.
Daarom is het dus raadzaam niet te gaan kruien zodra de wind vanuit een andere hoek komt, maar de molen stil te zetten tot de bui overgetrokken is.