"Als bijenhouder, bekijk je de wereld om je heen anders."
Sinds 2018 staan er bijenkasten in onze tuin.
Eerst waren we alleen toeschouwer van de kunst van het bijenhouden, maar Tom raakte er zo door gefascineerd, dat hij nu ook zelf kasten heeft en soms zelfs honing verkoopt.
Het eerste wat ons opviel is dat we op het erf geen enkele last hebben van de bijen. Onze zorg dat je niet meer ongestoord in de tuin kan zitten, is niet gegrond gebleken. Het tegendeel gebeurde eigenlijk: we genieten van de aanblik van de bijen die af en aan vliegen bij de kasten en van het bijtje wat in de tijm van bloem tot bloem gaat.
Het tweede wat gebeurde was dat we de omgeving met hele andere ogen gingen bekijken. Vooral toen we er meer over gingen lezen. Bijen en andere insecten zijn onder andere door hedendaagse landbouwmethoden en het veranderde landschap flink in het nauw gekomen. Insecten zijn nodig om het stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen en zijn daarom belangrijk voor de natuur, maar ook voor land- en tuinbouw. Ook ons molenerf is er afhankelijk van.
Boven: één van onze honingbijtjes die de tijm bezoekt.
Beneden: Tom in imker-uitrusting omringd door zijn bijen
Als wij het hebben over onze bijen, hebben we het eigenlijk over de honingbij (Apis mellifera). Er zijn nog een heleboel andere bijensoorten.
Eigenlijk zijn er simpel gezegt, honingbijen, solitaire (wilde) bijen en hommels. Alle drie soorten zien we gelukkig op ons molenerf.