STRIJKMOLEN D

Riet


"Riet groeit om ons heen en bedekt de molen."


Sinds mensenheugenis wordt er gebruik gemaakt van riet als bedekking voor daken.

Waar riet ruim voorhanden was, kreeg het al gauw de voorkeur.

Er was al ervaring met het droogmalen van polders in Noord-Holland, dus dat op deze plaats een achtkantige met riet bedekte binnenkruier kwam, was vanzelfsprekend.

Een met riet gedekte molen is relatief licht en dus ideaal voor de drassige Noord-Hollandse veengrond. Bovendien wordt het gewicht over een breed grondplan met acht punten verdeeld. Alleen de fundering met de waterlopen is gemetseld, de romp en de draaibare kap zijn helemaal van hout.

Verder ventileert riet, isoleert het en is het duurzaam. Bij steile daken, zoals die van een molen, gaat riet lang mee doordat regenwater er snel afloopt.

In 2016 is de molen opnieuw met riet gedekt.


Phragmites Australis is een plantensoort uit de grassen familie. Het is een plant die van nature in onze omgeving voorkomt en weinig eisen stelt aan haar omgeving. Hij plant zich vooral door uitlopers voort.

Aan het eind van de herfst, voor de winter aanvangt, sterven de bovengrondse delen af, met uitzondering van de stijve stengels. De wortelstok loopt in het voorjaar weer uit. Riet moet elk jaar gemaaid worden, omdat het rietland anders te sterk groeit. De stengels worden dan gebruikt om daken te dekken.