STRIJKMOLEN D

Bloembollen  


"Het voorjaar wordt aangekondigd door de sneeuwklokjes en de narcissen."Als alles nog in diepe rust is, soms zelfs onder een laagje sneeuw, komen de sneeuwklokjes boven de grond. Ze staan voornamelijk aan de randen en hebben het daar heerlijk.

Sneeuwklokjes verplaats je net nadat ze uitgebloeid zijn. Op het erf zijn we begonnen met de klokjes die we gekregen hadden toen Jippe geboren werd. Eerst stonden ze dus acht jaar in onze vorige tuin, waarna we ze mee hebben genomen naar Strijkmolen D.

Sindsdien verplaatsen we elk jaar bossen sneeuwklokjes 'in het groen' door de hele tuin.

Na de sneeuwklokjes komen de narcissen. Met hun felle gele kleuren geven ze een vrolijke uitstraling aan de boomgaard. We hebben er heel wat geplant en elk jaar breiden ze zich uit dus er staan er flink wat. Het is belangrijk voor de bollen dat het groen zo lang mogelijk blijft staan. Gelukkig staan ze in het gras wat pas in augustus gemaaid wordt.

Een hele populaire voorjaarsbol bij de bijen is de krokus. Ook deze verwilderen in het gras. We hebben er nog niet zoveel maar dat wordt snel anders!

In enkele potten hebben we ook de in het najaar bloeiende safraankrokus (Crocus Sativa ) geplant. Per bloem kun je daar de drie meeldraden van oogsten; de safraan.

Van onze vakanties in Engeland namen we 'Blue bells' (Hyacinthoides non-scripta) mee. Die staan daar heel veel in het wild en vormen daar hele blauwe tapijten in het bos.