STRIJKMOLEN D

Binnenkijken"Ik wilde altijd al eens binnenkijken in een molen."


Hier laten we zien hoe wij aan deze historische plek onze eigen draai hebben gegeven.

Toen we voor het eerst binnen konden kijken, in 1995, was alleen de begane grond in gebruik als woning. Op de eerste verdieping was nog wel een slaapkamertje gebouwd, maar dat was het. De stijl was zeventiger jaren met bruine tegels in de badkamer.

Een gasaansluiting was er niet. Verwarmd werd er met een grote elektrische kachel met een steen erin. Een aansluiting op het riool ontbrak ook. Via een septic tank werd het vuile water geloosd in het natuurgebied. Elektriciteit, water en een telefoonaansluiting waren wel aanwezig

Met onze verbouwing hebben we alles vervangen. Er kwam een grote propaantank in de tuin om de HR ketel te voorzien die ons van verwarming en warm water voorzag. De gemeente Alkmaar sloot de molen aan op het rioolnet. Ook kreeg de molen een internetaansluiting.


Niet alle meubels konden mee verhuizen. De muren zijn scheef en schuin. De meeste kasten hebben we op maat gemaakt. Omdat het woekeren met de ruimte is, proberen we elk hoekje te benutten en met wat vernuftigheid lukt dat aardig.De indeling van de begane grond is zoals het vroeger was.  In het midden een grote vierkante kast waar vroeger de koningsspil in draaide om de vijzel in beweging te brengen. Daaromheen kom je door de voordeur in de hal en tegen de wijzers van de klok, in de woonkamer, keuken en eetkamer. Door de kleine raampjes komt er, zeker in de winter maar beperkt licht naar binnen. Daarom hebben we alles bloesemwit geschilderd.

We hebben geprobeerd niet al te grote en een beetje transparante meubels uit te kiezen, en de kamers niet te vol te zetten.