STRIJKMOLEN D

Rietdekken anno 2016


Nu kunnen we weer heel wat jaren vooruit.



Riet was vroeger het goedkoopste middel om je dak te dichten, tegenwoordig is het het duurste materiaal. Een rietdek gaat gemiddeld zo’n 60 tot 80 jaar mee. Vanaf 1627 is de molen dus hooguit een keer of zeven gedekt. Dat wij dat mee maken is eigenlijk best bijzonder. Wij vonden het in ieder geval een belevenis.

De rietdekkers van ’t Eiland te Schagerbrug hebben eerst het oude riet verwijderd en afgevoerd. Vervolgens heeft de steigerbouwer de hele molen rondom in de steigers gezet. Daarna hebben de molenmakers van J.K.Poland B.V. een heel aantal rietlatten vervangen en, omdat ze er nu goed bij konden, de nodige reparaties uitgevoerd. Tenslotte konden de rietdekkers de molen weer bekleden.

Het riet dat gebruikt is kwam dit keer niet uit de Boekelermeer maar uit Wieringen en in plaats van met de boot, werd het nu per vrachtwagen aangevoerd. We hebben het niet bijgehouden, maar er waren heel veel vrachtwagenladingen nodig. Alhoewel er natuurlijk sommige aspecten van het rietdekken veranderd zijn in de loop der eeuwen, zijn er ook veel dingen die Garbrant Pietersz, de eerste rietdekker, zou herkennen.

Voorlopig staan we er weer netjes en warm bij.

Bekijk onze impressie van het rietdekken van strijkmolen D.