STRIJKMOLEN D

Restauratie


"Als we geweten hadden hoeveel werk het zou zijn, hadden we het toch gedaan!"In maart 2000 werd de Molenstichting Alkmaar en omstreken onder andere eigenaar van de vier strijkmolens aan de Hoornse Vaart, dus ook van Strijkmolen D.

In de periode dat de strijkmolens van de provincie Noord-Holland waren, dus sinds 1941, werd Strijkmolen D bewoond door de familie Berkhout. Wim en Tiny Berkhout, die hier na het overlijden van hun ouders zijn blijven wonen, gingen er in 1997 uit.

In de daarop volgende jaren was er sprake van tijdelijke bewoning (anti-kraak, anti-vernieling) en perioden van leegstand. Ook werd er al die tijd niets meer aan het onderhoud gedaan.

Zowel de molen als werktuig, als de molen als woning waren hard toe aan restauratie.

De zeventiger jaren inrichting beneden (de enige verdieping die bewoond was geweest) was door de tijdelijke bewoners al gedeeltelijk gesloopt en van iets oorspronkelijks was al lang geen sprake meer. De hele molen was naar een kant verzakt en sommige onderste delen van het achtkant waren verrot. Ook grote delen van de weeg waren rot en het ondertafelement, het gedeelte tussen achtkant en de acht gemetselde poeren die het fundament vormen, waren heel slecht. De vloeren waren in hele slechte staat en moesten vervangen worden. Kortom: een flinke klus voor de molenmaker!